Ik heb examen technologie en ik snap een paar dingen niet het gaat over de logische trein. 1. Hoe weet je welke poort je moet gebruiken (de of-en-nief of de flip - flop)2.Waarvoor dient een waarheidstabel juist heb je die nodig voor de oefeningen of is het theorie. 3. Wanneer moet er geen poort in het blokschema.
Beste Louise,
1. Hoe weet je welke poort je moet gebruiken (de of-en-nief of de flip - flop)
Dit hangt er van af wat je wil doen. Als je een aantal voorwaarden wil combineren, moet je een poort gebruiken.
Beschouw bijvoorbeeld dat je een parkng met 2 plaaatsen wil beheren.
Als je het wil weten als er ergens een auto staat, gebruik je een OF poort. De uitgang ervan ( = is er een auto op plaats 1 of 2) is dus waar als er minstens 1 auto staat.
Als je het wil weten als alle plaatsen bezet zijn, gebruik je een EN poort. De uitgang ervan ( = is er aan auto op plaatsen 1 en 2) is dus enkel waar als er 2 autos staan.
Als er iets verandert, en een auto rijdt weg, zal de uitgang van de poort direct opnieuw geëvalueerd worden en kan hij dus veranderen (Als de laatste auto wegrijdt, zal de uitgang van de OF poort niet langer waar zijn)
Je kiest dus de poort naargelang wat je wil weten.
Als je een geheugen in je beslissing wil inlassen gebruik je een flip-flop. Stel bijvoorbeeld dat je wil weten of er gedurende een dag een auto op plaats 1 heeft gestaan. Als je 's morgens toekomt, reset je de flipflop. De uitgang betekent dan dat er geen auto heeft gestaan. Als er een auto toekomt, zet je flipflop. De uitgang wordt dan zo dat hij betekent dat er een auto staat. Als de auto wegrijdt, verandert er aan de uitgang niets meer, zolang de flipflop niet wordt ge-reset. De flipflop heeft dus een geheugen!
2.Waarvoor dient een waarheidstabel juist heb je die nodig voor de oefeningen of is het theorie.
Deze tabel leert je wat de uitgang van de poort doet als je een bepaalde combinatie van ingangen aanlegt. Je gebruikt het dus zeker in de oefeningen.
Bijvoorbeeld voor een OF poort. Beschouw dat we twee ingangen hebben, x en y genoemd. Elk van die ingangen heeft twee waarden, nl waar of vals. Je hebt dus 4 mogelijke combinaties die je in een tabel kan uitschrijven, de waaarheidstabel
bvb voor EN (0= niet waar en 1 = waar)
Als (x=0)EN(y=0) dan is de uitgang 0
Als (x=0)EN(y=1) dan is de uitgang 0
Als (x=1)EN(y=0) dan is de uitgang 0
Als (x=1)EN(y=1) dan is de uitgang 1
Als je een blokschema bekijkt, ga je die elementaire poorten aan mekaar hangen en daarmee moeilijkere combinaties maken. Je berekent dan de nieuwe tabel aan de hand van die elementaire functies EN en OF.
3. Wanneer moet er geen poort in het blokschema.
Die vraag begrijp ik niet.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.